A Suchá Belá egy szurdokvölgy, a Szlovák Paradicsomban. Azért szurdok, mert a két oldalát 10-20 méter magas sziklák szegélyezik, és egyes helyeken alig méternyi széles. Azért Belá, mert szép fehér mészkő borítja az alját, kisebb-nagyobb darabokban. Azért Suchá, mert gyakran száraz. Na, most mondjuk nem volt az, így tavasszal még van benne víz, elég rendesen.
És azért mentünk oda, mert nem csak egy laza erdei sétára volt kedvünk, hanem kellett hozzá egy kis extra. Na, megkaptuk. A patak völgyében kapaszkodunk fel, köveken ugrálva, létrákon mászva, sziklába épített tálcákon, láncokba kapaszkodva, vízesések mellett. A lankásabb, kicsit szélesebb részeken a víz tele van a patak hordalékával: csak úgy odadobálta a nagy fatörzseket, szikladarabokat. Hegyi (vagy néha inkább vízi) zerge módba kapcsolsz, lendületet veszel és próbálsz egyikről a másikra ugrálva a vízszint felett maradni. Gyorsan megtanulod az első szabályt: a kövek stabilabbak, mint a farönkök. Aztán azonnal a másodikat is: nem sokkal! Néha biztonságosabb, ha a vízben gázolsz.

sucha_bela_hordalek.jpgKi hordta ezeket ide?
sucha_bela_letra.jpgA legnagyobb vízesés, létrákkal megtűzdelve

sucha_bela_letra_1.jpgHíd a patak felett

sucha_bela.jpgSzűk, meredek, kapaszkodós, és melletted zúg a víz

sucha_bela_szurdok.jpgAlig lehet átférni

sucha_bela_vizeses.jpgDe azért gyönyörű, nem?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://100kaland.blog.hu/api/trackback/id/tr7312540615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása