De csakis olyan barlangban, ahol se világítás, se járda, se korlát. Viszont van cseppkő, falon lógó denevérek, létra, vasúti sínből készült híd, sáros kuszoda, dögszifon, bokáig érő víz, nyakunkba csepegő patak, és agyagpakolás minden létező testrészünkre.
Lillafüredtől nem messze, a Létrási Vizes-barlangot szemeltük ki. Kértünk egy barlangász vezetőt, aki úgy közlekedett, mint egy hegyi (barlangi) zerge, vagy inkább pókember. Máté szerint meg tuti teleporttal jutott át a nehezebb helyeken. Megtudtuk tőle, mire kell figyelni:
- Ne nyomjuk össze a denevéreket, akkor se, ha csak rajtuk keresztül vezet az egyetlen út.
- Egy alig fél méter magas, szűk, kanyargó alagútban, aminek az alján 20 centi víz van, a víz fölött kell menni, mert a fürdőért és az agyagpakolásos kezelésért plusz árat kell fizetni.
- Bár nagyon szűknek tűnik némelyik folyosó, de tuti nem szorulunk be: az overallok a barlanghoz vannak méretezve. Ha abba belefértél, nem lehet gond.
- Denevérek alatt állni tilos. De nem azért, mert esetleg lekakilnak, hanem mert a belőlünk felszálló melegtől tavaszt éreznek és felébrednek; aztán nem lesz elég energiájuk tél végéig.
- Fizetni majd a túra végén kell, de elég csak a túlélő személyek után.
A legviccesebb a kijárat volt. Mikor csaknem másfél órás föld alatti mászás után végre meglátod az eget, és már csak 5 méter van hátra, akkor egy szűk, függőleges kürtőben találod magad, és se fogás, se egy kiálló kő a lábadnak, csak szép gömbölyű, csúszós sziklák. És ott vagy beszorulva egyedül. Hát, megdolgoztunk a kijutásért :)

letrasi_vizes_barlang_zuhany.jpgBal oldalon mi megyünk le a létrán, jobb oldalon meg a patak, létra nélkül. Lent találkozunk. Ez volt az első zuhany.

letrasi_barlang_dogszifon.jpgEz itt a dögszifon. Egy alig fél méter magas, keskeny, kanyarodó alagút, az alján 20 centi agyagos vízzel. Itt csak fekvőtámaszban lehet közlekedni, vagy esetleg hason csúszva! Nem, négykézláb mászáshoz nem elég magas.

letrasi_vizesbarlang_2.jpgEgy kis pihenő.

letrasi_vizesbarlang_1.jpgNa, itt is könnyebb beszorulni, mint leesni :)

letrasi_vizesbarlang_3.jpgNem szakállas, agyagos

 

A bejegyzés trackback címe:

https://100kaland.blog.hu/api/trackback/id/tr8312001200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása