A mai cél a Nagy-Morotva. Illetve igazából az oda vezető Aponyháti csatorna, ami elég vadregényesnek tűnt a neten talált képek alapján.
A Füredi-Holt-Tiszáról indultunk, a Horgász Centrum kikötőben béreltünk kenukat. Indulás jobbra, a X. öblítőcsatornán át, egy rövid szakaszon az élő Tiszán (folyásirányban, lefele), majd innen befordultunk az Aponyháti csatornára. Az eleje egészen civilizált helynek tűnik, de aztán jön a nádas, a fák, és egyre csak szűkül. A vége olyan mint egy mangrove erdő: belógó indák, kidőlt fák, meglehetősen kanyargós, és olyan keskeny, hogy alig lehet kanyarodni a kenuval. Na, ezért jöttünk!
A csatorna után a Nagy-Morotvára bekukkantottunk, megfordultunk, és a dzsungelen át visszamentünk az élő Tiszáig. De itt nem vissza fel, hanem lefele indultunk. Átmentünk a 33-as út hídja alatt, a Kisfüredi foknál némi fékcsikorgással élesen balra bevágódtunk a Füredi-Holtágba, a szabadstrand mellett elhúztunk, és irány a kikötő.
Térkép az útvonalról itt.
Nem túl hosszú, az egész kör max. 9 km. Persze, aki parttól partig cikázik út közben, annak kicsit több is lehet :)

És néhány kép, hogy merre jártunk:

zsilipen_at.jpgZsilipen át

kishid_alatt.jpgKis híd alatt

nagyhid_alatt.jpgNagy híd alatt

tisza.jpgAz élő Tiszán

nadasba_be.jpgNádfalak közti labirintusban

aponyhati_csatorna1.jpgAz Aponyháti csatorna elején

aponyhati_csatorna2.jpgAz Aponyháti csatorna végén

aponyhati_csatorna3.jpgFák között a susnyákosban

nagy-morotva.jpgÉs a Nagy-Morotván.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://100kaland.blog.hu/api/trackback/id/tr4811651408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása